KULLANILDIĞI BİTKİ VE HASTALIKLAR |
||
Bitki Adı |
Hastalık Adı |
Kullanma Dozu Ve Dönemi |
Armut |
Karaleke (Venturia pyrina) |
%2'lik Bordo bulamacı, ilkbaharda gözler uyanmadan (1.ilaçlama) %1'lik Bordo bulamacı (2.ilaçlama) |
Memeli Pas (Gymnosporangium fuscum) |
%1'lik Bordo bulamacı, çiçek tomurcukları patlamak üzereyken |
|
Yumuşak çekirdekli meyve ağaçları |
Ateş Yanıklığı (Erwinia amylovora) |
%2'lik Bordo bulamacı, domart dönemde (Ağaçların durgun döneminde) |
Elma |
Karaleke (Venturia inaequalis) |
%2'lik Bordo bulamacı, ilkbaharda gözler uyanmadan (1.ilaçlama) %1'lik Bordo bulamacı (2.ilaçlama) |
Kayısı
Kayısı,Kiraz, Vişne,Badem, Erik |
Sürgün ve Dal Yanıklığı (Pseudomonas syringae)
Yaprak Delen (Coryneum beijerinckii ) |
%3'lük Bordo bulamacı, sonbaharda yapraklar dökülünce (1.ilaçlama) %1'lik Bordo bulamacı, ilkbaharda pembe tomurcuk dönemi (2.ilaçlama) %2'lük Bordo bulamacı, sonbaharda yaprakları dökülünce (1.ilaçlama) %1'lik Bordo bulamacı, ilkbaharda pembe tomurcuk dönemi (2.ilaçlama) |
Erik |
Cep Hastalığı (Taphrina pruni) |
%2'lik Bordo bulamacı, tomurcuklar kabardığında açılmadan önce |
Kiraz |
Dal Yanıklığı (Pseudomonas syringae pv. morsprunorum) |
%1'lik Bordo bulamacı (1.ilaçlama) %0,6 'lık Bordo bulamacı (2.ilaçlama) |
Sert çekirdekli meyve ağaçları |
Bakteriyel Kanser ve Zamklanma Hastalığı (Pseudomonas syringae pv. syringae) |
%3'lük Bordo bulamacı, sonbaharda yapraklar dökülünce (1.ilaçlama) %1'lik Bordo bulamacı, ilkbaharda pembe tomurcuk dönemi (2.ilaçlama) |
Şeftali |
Yaprak Kıvırcıklığı (Taphrina deformans)
Yaprak Delen (Coryneum beijerinckii ) |
%2'lik Bordo bulamacı, tomurcuklar kabarmaya başladığında %3'lük Bordo bulamacı, sonbaharda yapraklar dökülünce (1.ilaçlama) %1'lik Bordo bulamacı, ilkbaharda pembe tomurcuk dönemi (2.ilaçlama) |
Yenidünya |
Karaleke (Venturia inaequalis var. eriobotryae) |
%1,5'luk Bordo bulamacı,sonbaharda çiçekler açılmadan önce |
Antepfıstığı |
Karazenk (Septoria pistacina) |
%1,5'luk Bordo bulamacı,ilkbaharda meyveler buğday tanesi kadarken |
Badem |
Dal Kanseri (Pseudomonas amygdali) |
%3'lük Bordo bulamacı,sonbaharda yapraklar dökülünce (1.ilaçlama) %1'lik Bordo bulamacı,ilkbaharda pembe tomurcuk dönemi (2.ilaçlama) |
Fındık |
Bakteriyel Yanıklık (Xanthomonas campestris pv. Corylina) |
%1'lik Bordo bulamacı (% 0,3 oranında Kara boya yapıştırıcı olarak ilave edilmelidir) |
Turunçgil |
Meyvelerde Kahverengi Çürüklük ve Gövde Zamklanma Hastalığı (Phytopthora citrophthora) Dal Yanıklığı (Pseudomonas syringae) |
%2'lik Bordo bulamacı,gövde ve kalın dal enfeksiyonunda %1'lik Bordo bulamacı,meyve enfeksiyonunda %1'lik Bordo bulamacı,aylık ilaçlamada ilk iki ayda %1,5'luk Bordo bulamacı,mevsimlik ilaçlamada 2.devre %2'lik Bordo bulamacı, mevsimlik ilaçlamada 1.devre |
Zeytin |
Halkalı Leke Hastalığı (Spilocaea oleagina) Dal Kanseri (Pseudomonas syringae pv. savastono) |
%1,5'luk Bordo bulamacı (1.ilaçlama) %1'lik Bordo bulamacı (2.ilaçlama) %2'lik Bordo bulamacı (1,2 ve 4.ilaçlama) %1'lik Bordo bulamacı (3.ilaçlama)
|
*Bağ |
Mildiyö (Plasmopara viticola)
Ölü Kol (Phomophis viticola) Bağ Antraknozu (Elsinoe ampelina) |
%0,5'lik Bordo bulamacı (1.ilaçlama) %1'lik Bordo bulamacı (2.ilaçlama) %1,5'luk Bordo bulamacı (3.ilaçlama) % 4'lük bordo bulamacı (kış uygulaması) % 3'lük bordo bulamacı (kış uygulaması) %0,5'lik Bordo bulamacı (1.ilaçlama,yaz müc.) %1'lik Bordo bulamacı (2.ilaçlama,yaz müc.) %1,5'lukBordo bulamacı (3.ilaçlama,yaz müc.) |
Lahana |
Lahana Mildiyösü (Peronospora brassicae) |
%1'lik Bordo bulamacı |
Yer fıstığı |
Yaprak Lekesi (Cercospora arachidis) |
%1'lik Bordo bulamacı |
Meyve ağaçları |
Rosellinia Çürüklüğü (Rosellinia necetrix) Kök Kanseri (Agrobacterium tumafaciens) Kök Çürüklüğü (Armillaria mellea) |
%1'lik göztaşı eriği m2 ‘ye 10 litre su ile ağaçların diplerine uygulanır. %5'lik göztaşı eriği,yaz aylarında kök bölgesine Hasta kökler kesilip kazındıktan sonra %2'lik Göztaşı eriyiğine batırılır |
Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gerekli süre 21 gündür.
*Tüketim amaçlı bağ yaprağı hasadı yapılacak bağ alanlarında kullanılamaz.
BORDO BULAMACI HAZIRLANMASI: Bordo Bulamacı; Göztaşı, kireç ve suyun birbirleriyle karıştırılması sonucu elde edilir. Eğer % 1'lik bordo bulamacı hazırlanmak istenirse, önce 50 litrelik tahta bir varilde 1 kg. göztaşı eritilir 100 litrelik başka bir tahta varilde 500 gr. sönmemiş kireç yavaş yavaş söndürülerek eritilir ve su ilavesi ile 50 litreye tamamlanır. Daha önce hazırlanan 50 litrelik Göztaşı eriyiği kireçli su üzerine yavaş yavaş dökülür ve devamlı olarak karıştırılır. Hiçbir zaman kireçli su Göztaşı eriyiği üzerine dökülmez. Bulamacın kaliteli olup olmadığını anlamak için bulamaca turnusol kağıdı veya fenolftaleinli kağıt batırılır. Kırmızı turnusol mavi, fenolftaleinli kağıt ise kırmızı olursa bulamaç iyi demektir. Aksi olursa bulamaca bir miktar daha kireçli su ilave edilmelidir.
KARIŞABİLİRLİK DURUMU: SAFA GÖZTAŞI ‘nın başka ilaçlarla karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmez.